Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne vs polykristallijne cellen

Zowel monokristallijne (mono) als polykristallijne (poly) zonnepanelen hebben dezelfde functie in het fotovoltaïsche systeem: ze vangen zonlicht op en zetten dat om in elektriciteit. De cellen van beide panelen zijn gemaakt van silicium, een halfgeleidend materiaal. Het verschil tussen de twee technologieën vloeit voornamelijk voort uit het productieproces van de siliciumwafels. 

Visuele verschillen:  
Polykristallijne panelen hebben een blauwe tint, terwijl monokristallijne zonnepanelen er zwart uitzien (hoewel afhankelijk van het licht ook enige blauwachtige reflecties waargenomen kunnen worden). Een ander zichtbaar visueel verschil is het gevolg van het productieproces: monocellen zijn niet altijd rechthoekig, omdat er hoeken ontbreken. Dit komt doordat monokristallijne cellen uit een ronde staaf zijn gesneden. Ook monocellen kunnen echter soms perfect rechthoekig gevormd zijn. De zonnepanelen op de foto zijn ook verschillend omdat het poly-paneel een paneel met hele cellen is, terwijl het mono-paneel een paneel met halve cellen is. 

Polykristallijn proces: 
Polykristallijne siliciumwafels worden gemaakt door ruw silicium te smelten en in een vierkante mal te gieten. Hierdoor ontstaat er een polysilicium-ingot. Bij dit gietproces is de siliciumstructuur niet perfect uitgelijnd, waardoor zich in de staaf vele afzonderlijke siliciumkristallen vormen. De aard van de vele siliciumkristallen zorgt ook voor het gespikkelde, glinsterende uiterlijk en de blauwe kleur waar polykristallijne zonnepanelen bekend om staan.

Mono half-cell panel and  full cell poly PV panel

Productie van monokristallijne wafels

Monokristallijn proces:
Monokristallijne ingots worden gevormd uit een zuiver geraffineerd silicium in een trekproces. Bij dit proces wordt een kristalstaaf in gesmolten silicium gedompeld en rondgedraaid, terwijl de staaf weer uit het silicium word gehaald. Telkens wanneer dit proces wordt uitgevoerd, groeit de ingot tot een groter monokristal, omdat dit proces de lagen silicium uitlijnt. De naam "monokristallijn" geeft aan dat de wafel gemaakt is van monokristallijn silicium. In monowafels hebben de elektronen die een stroom opwekken meer bewegingsruimte, waardoor monokristallijne zonnepanelen efficiënter zijn.

Van ingot tot wafel tot cel:
Zowel mono- als polycellen doorlopen deze algemene stappen. De silicium ingot wordt in dunne wafels gesneden. De onderzijde van de wafel wordt gezeefdrukt met aluminiumpasta en de bovenzijde wordt bedrukt met zilveren vingers (fijne draden) die de elektrische lading geleiden. Het gedetailleerde productieproces is complexer en sommige aspecten kom in deze korte uitleg niet aan bod.

Half-cell PV panel close up

Ons assortiment monokristallijne zonnepanelen

Een paar jaar geleden waren polykristallijne panelen de gangbare oplossing en vormden deze de overgrote meerderheid van alle geïnstalleerde en verkochte zonnepanelen. Voorheen verkochten wij zowel poly- als monopanelen. In de loop der tijd heeft de steeds betere prijs-prestatieverhouding van monokristallijne zonnepanelen er grotendeels voor gezorgd dat de poly-technologie werd vervangen. Ons huidige zonnepanelenportfolio bestaat alleen uit monokristallijne zonnepanelen met halve cellen. Deze bieden optimale prestaties en meerwaarde voor onze klanten. 

three PV panels