Group of children in classroom with display-Audio Visual-Lifestyle-Banner

Een touchscreen maakt elk klaslokaal toekomstbestendig

Het krijtbord, de projector, het interactieve whiteboard; al deze producten hebben hun plek veroverd in het klaslokaal. Er is echter altijd ruimte voor verbetering en vanuit technologisch oogpunt is een touchscreen in de klas de volgende stap. Een slimme stap, die diverse scholen al hebben gezet.

Touchscreen of digibord?
Een touchscreen is vergelijkbaar met een digibord, maar dan met een volledig touchpaneel. Eigenlijk is het een enorme tablet die aan de wand of op een verrijdbaar onderstel kan worden bevestigd. Het werkt zoals een gewone tablet. Het scherm reageert op aanraking met de vingers of een speciale pen.

Waarom zou je kiezen voor een touchscreen voor de klas in plaats van een, vaak goedkoper, digibord? Wij zetten de belangrijkste redenen op een rijtje.

Voor elke leeftijd
Het moderne onderwijs geeft leerlingen de mogelijkheid om actief met de leerstof om te gaan. Een touchscreen geeft informatie op een visueel aantrekkelijke en interactieve manier weer. Leraren kunnen websites laten zien en met filmpjes de lesstof op een afwisselende manier aanbieden. Bovendien kunnen zij gemakkelijk schakelen tussen de verschillende toepassingen om onderwerpen waar nodig te verduidelijken. Iets dat vooral prettig is voor leerlingen die meer uitleg nodig hebben. Leerlingen leren interactief samen te werken aan opdrachten, projecten en presentaties.

De jongste generatie leerlingen is al zo gewend aan tablets, dat een groot touchscreen weinig geheimen heeft. Niet voor niets worden touchscreens steeds vaker in de kleuterklassen gebruikt. Zowel in het basis-, voortgezet-, als het beroepsonderwijs biedt een touchscreen praktische oplossingen voor het werken in kleine groepen en voor klassikale instructie.

Beeld en geluid
Het beeld van een touchscreen heeft een hogere resolutie en is daardoor zeer helder en goed leesbaar, ook wanneer je achteraan in de klas zit. Het beeld wordt van binnenuit op het scherm geprojecteerd, dus de leerkracht werpt geen schaduw op het scherm. Ook is door deze vorm van belichting ronddwarrelend stof geen storende factor meer.

De nieuwste touchscreens zijn er in formaten tot 80 inch, een beeldformaat van 177 cm bij 99 cm. Ook hebben ze geen afzonderlijke glasplaat meer voor het scherm, waardoor de inkijkhoek vanuit alle kanten optimaal is en lichtinval en zonlicht geen effect hebben op de beeldkwaliteit.

Geluid is bij een digibord doorgaans niet ingebouwd, maar bij een touchscreen is dit wel het geval. Ook is hij eenvoudig te koppelen aan externe speakers.

Gebruik
Een aantal jaren geleden won het digibord het nog van het touchscreen als het ging om gebruiksgemak. De eerste was een echt groot werkbord, terwijl de tweede vooral werd gezien als een kleiner kijkscherm. Dankzij technologische vooruitgang zijn touchscreens intussen niet alleen groter, maar ook veel gebruiksvriendelijker. De nieuwste schermen zijn zo intuïtief in het gebruik dat de docenten er niet mee hoeven te léren werken, maar dat ze er gewoon direct mee aan de slag kunnen.

Een touchscreen is nauwkeurig te bedienen met de vingers of een pen. Daarnaast is besturing op afstand mogelijk via een smartphone of tablet. Dankzij multi-touchtechnologie kunnen meerdere leerlingen tegelijkertijd op het scherm werken. Een scherm kan gelijktijdig meerdere aanrakingen nauwkeurig waarnemen en heeft een zeer hoge reactiesnelheid. Deze snelheid zorgt, samen met de nauwkeurigheid, voor een natuurlijke schrijfervaring met een touch-pen die bijna identiek is aan het schrijven met markeerstiften op een whiteboard. Je kunt aantekeningen maken in een presentatie en deze ook direct opslaan. Dit maakt lesgeven efficiënter en interactiever.

Door het scherm op een (mobiel) onderstel te plaatsen is hij flexibel te gebruiken in een klaslokaal. Een in hoogte verstelbaar systeem is dan het meest praktisch, zodat het bord voor kinderen op een lage en voor leerkrachten op een hogere stand kan worden gezet.

Onderhoud
Door de rondzwevende stof in de klaslokalen gaan beamers, die nodig zijn bij een digibord, minder lang mee. De lampen, die circa elke twee jaar moeten worden vervangen, verhogen de onderhoudskosten ook aanzienlijk. De nieuwere touchscreens hebben een laag energieverbruik, zijn onderhoudsvrij en gaan circa tien jaar mee.

Of je nu de meeste waarde hecht aan beeldkwaliteit, gebruiksvriendelijkheid of onderhoudsgemak; een touchscreen is in al deze opzichten de betere keuze. Een waardevolle investering die elk klaslokaal toekomst bestendig maakt.